Organik havlu nedir? Organik havlunun yaşama olumlu katkıları nelerdir?

Son zamanlarda en çok karşımıza çıkan kelimelerden biri şüphesiz; organik. Tüketicinin doğal olana yönelmesiyle, gıdadan tekstile kadar geniş bir yelpazede organik ürünler artmaya başladı. Hatta pek çok marka için organik kelimesi ayrı bir kategoriye bile dönüştü diyebiliriz. Peki organik gerçek anlamda ne demek ve organik bir havluyu tercih etmenizin size ne gibi olumlu katkıları oluyor?

En basit anlatımıyla “doğal yolla yapılan” anlamını taşıyor organik. Aslında pek çok yerde organik ibaresiyle karşılaşıyor olsak da hepsinin gerçekten bu etiketi hak edip etmediğinden emin olamıyoruz. Bir ürünün organik olması için o ürünün üretim aşamasında doğal hammadde kullanılması yetmiyor, aynı zamanda tüm üretim aşaması süresince kimyasal vb dış etkenlere maruz kalmaması, üretimin gerekli hassas koşullar altında yapılmış olması gerekiyor.

Organik havlu üretimi sanıldığının aksine oldukça ciddi kontrollere tabi tutulan bir süreç. Bu nedenle organik tekstil konusundan önce organik tarımdan söz etmek gerekiyor. Organik pamuk sentetik tarım ilaçları, bitki öldürücü ve gübrelerin en az 3 yıl boyunca hiç kullanılmadığı tarlalara ekilerek toplanır ve üretim aşamasının hiçbir noktasında sentetik boya, ağartıcı, parlatıcı gibi kimyasal maddeler ve ağır metaller kullanılmaz. Bu nedenle bir tekstil ürünün organik olması için sadece pamuk ve üretimi yapan marka değil, o markaya ürün tedariği yapan tüm üreticilerin de standartlara uygun çalışıyor olması gerekir. Bu tür üretim yapan markalar düzenli olarak kontrol edilir ve sertifikalandırılırlar. Kısaca özetlemek gerekirse, pamuğun tarladan toplanmasıyla başlayan ve tüketiciye ulaşana kadarki tüm sürecin doğal olması organik tekstil için esastır.

Organik ürün etiketiyle satış yapan firmanın sertifikasyon kuruluşlarından biriyle sözleşme yapması zorunludur. Markanın sahip olduğu bu belge, hammaddenin ürün haline dönüşene kadarki süreçte tüm işlemlerin çevreye ve canlı yaşama zararlı maddeler içermediğinin, denetimlerinin yapılmış olduğunun garantisi niteliğindedir. Dolayısıyla bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını, ürünün üzerinde yer alan sertifika logolarından veya numaralarından anlayabilirsiniz.

Çevre bilincinin gelişmesiyle birlikte ülkemizde de son yıllarda organik ürünlerin değeri daha çok bilinir oldu. Peki organik bir havlu seçmenin avantajları nelerdir?

Yukarıda anlatmış olduğumuz gibi organik bir ürün çevreye zarar verilmeden üretilmiştir. Doğayla uyum içinde üretilen bu ürünü seçerek, zirai ilaçlar nedeniyle kirlenen su kaynaklarını ve erozyona karşı toprağı korumuş olursunuz. Ekolojik dengeyi bozmayan bir ürün tercih etmeniz aynı zamanda sizin sağlığınız açısından da büyük önem teşkil eder.

Tarım uygulamalarında ve üretim sürecinde kullanılan kimyasal ürünlerin son yıllarda sıkça karşılaşılan kanser, akciğer hastalıkları gibi hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir. Doğa dostu ürünler, hiçbir kimyasal içermediğinden sağlığınız açısından da bir tehlike oluşturmaz. Organik pamuk daha saf ve doğaldır. Cildinizin daha rahat nefes almasını sağlar. Teninize doğrudan temas eden havlu, bornoz gibi ürünlerin doğal olması alerjik reaksiyonlar gibi riskleri ortadan kaldırır. Vücudun ısı dengesini ayarlayan bu ürünlerde kimyasal kalıntılar olmadığından cilt problemleri yaşamazsınız.

Pamuğun yetişmesi, işlenmesi ve üretim sürecinde herhangi bir kimyasal kullanılmadığından satın almış olduğunuz havlunun standart pamuklu ürünlere göre daha kaliteli ve uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Ekstra bir yumuşaklık sunan organik havlu ve bornozlar teninizde daha hoş bir etki bırakacak ve size daha konforlu hissettirecektir.

Eğer siz de organik havlu veya bornoz kullanarak bu deneyimi keşfetmek isterseniz, Türkiye’nin önde gelen ve yurt dışında da en çok tercih edilen ürünlere imza atan Hamam markasının ürünlerine göz atabilirsiniz. Global Organic Textile Standarts (GOTS) sertifikasına sahip olan Hamam, Galata Serisi ile doğallığı banyolarınıza taşıyacaktır.